Kako do Pasivnega Prihodka s pomočjo Bloganja?

blank

Vsi si želimo delati manj in zaslužiti več. Je to sploh mogoče? Iz lastnih izkušenj ti bom skušal pokazati, kako lahko prideš do Pasivnega Prihodka s pomočjo Bloganja.

Kaj je pasivni prihodek?

Sam si predstavljam pasivni prihodek kot nekaj, za kar je potrebno delati zelo malo dnevno (1-2 uri) a da pri tem zaslužek ne trpi in ga imamo dovolj za sebe in svojo družino.

Pasivni prihodek nam mora omogočati, da lahko svoje delo opravljamo kadarkoli želimo skozi dan in od kjerkoli želimo.

Sam sem našel nekaj v kar močno verjamem. Nisem še na takšnem prihodku, da bi počel samo to, a se počasi bližam tam.

Do pasivnega prihodka se pride počasi z vstrajnostjo

Po mojem mnenju, lahko do Pasivnega Prihodka s pomočjo Bloganja, prideš tudi ti. V to bi te želel prepričati, ti pokazati pravo pot in ti pomagati, da se izogneš napakam, ki sem jih sam počel.

Spremljaj moj Case study, kjer dokumentiram svojo pot pisanja bloga od začetka pa v upanju vse do pasivnega prihodka v najkrajšem možnem času.

Do Pasivnega Prihodka ne boš šlo Čez Noč

Skupaj z mojo boljšo polovico Vesno sva Opremisidom spletno trgovino dvignila iz nič in verjemi mi – ni se zgodilo čez noč.

Prvo leto je bilo veliko odrekanja, 12 urnih delovnikov in stresnih trenutkov preden je to prišlo na takšen nivo, da nama je omogočilo normalno življenje.

Ko vidim kakšne neumnosti folk prodaja preko spleta kot hiter in pasiven prihodek, mi resnično ni lahko.

Bodite pozorni do Tistih ki obljubljajo hitro pot do pasivnega prihodka. Za tem stojijo vedno prevare

Ogromno folka nažalost nasede in zgubi denar, ki ga je težko privarčeval. Sam poglej zgornjo sliko . 38 komentarjev na fake profil.

A res misliš, da je nekdo samo tebe čakal, da ti da 400 USD (brez skritih stroškov)?

Kako do Pasivnega Prihodka s pomočjo Bloganja?

Sedaj ko smo postavili temelje in veš da ne bo šlo čez noč, ti bom razložil kako meni uspeva pridete do pasivnega prihodka s pomočjo bloganja.

Korak 1: Za uresničitev Cilja potrebuješ blog

Bloganja brez bloga ne bo. Investicija ni huda in verjamem, da vsakomur dostopna.

 1. Potrebuješ spletno gostovanje o katerem lahko več prebereš v mojem članku: Katero gostovanje izbrati za svoj blog? Cene se gibljejo že okoli 3 EUR na mesec
 2. Potrebuješ domeno, katero navadno prejmeš pri sklenitvi gostovanja brezplačno za prvo leto.
 3. Naučiti se moraš blog nastaviti in ustrezno zaščititi. Več v mojem članku tukaj: Kako izdelati WordPress Blog?

ZELO POMEMBNO: Blog mora biti v angleškem jeziku in pisan za Ameriški trg. Tudi tukaj sem napisal članek: zakaj pisati blog v angleškem jeziku in predlagam, da si ga prebereš, ker verjamem da te bo prepričal.

Korak 2: Potrebujemo Tematiko o kateri bomo pisali.

Izbira tematike o kateri boš pisal je izjemnega pomena. Tukaj lahko vse skupaj močno zakompliciraš in si otežiš pot do Pasivnega Prihodka.

Par hitrih napotkov:

 1. Tematika ti mora biti zanimiva – to je res pomembno, saj v kolikor izbereš nekaj kar te vleče samo zaradi denarja, boš hitro izgubil(a) voljo do pisanja na poti do uspeha.
 2. Tematika naj ne bo preveč konkurenčna – Konkurenca je dobra, a kot začetnik si ne izberi tiste, ki je preveč konkurenčna. Kot primer lahko dam fitnes, recepti, ležišča. Tukaj je potrebno intenzivno iskati povratne povezave, da bi se tvoji članki približali dobrim uvrstitvam. Z novim blogom je to zelo težko. Skozi analizo ključne besede boš lahko ocenil kako težko je pridet na vrh iskalnika.
 3. Pazi na YMYL – Do YMYL oziroma your money your life tematik, je Google še posebej pozoren. Če želiš pisati o tem, boš moral(a) dokazati da si avtoriteta in strokovnjak na tem področju. To zna biti za začetnika zelo težko. Dokazuje se s pomočjo povratnih povezav, družabnih omrežij, dobrega “about us” page-a it’d…. V kolikor ne pokažeš avtoritete, te Google ne bo uvrstil visoko na SERP-u oziroma search engine results pagu.
 4. Ne piši o nečem kjer sploh ni konkurence, forumov, revij, oglaševalcev itd… – Tematika mora biti vsaj toliko konkurenčna, da vidiš podjetja ki se oglašujejo o tem in možnost promoviranja skozi affiliate program.

Korak 3: Analiza ključne besede je ključnega pomena

Sam sem v tem koraku izgubil prve tri mesece pisanja svojega bloga. Nisem se niti zavedal, da je to pomembno. Pisal sem o stvareh ki so mene veselile in nisem upošteval ključnih besed, ki so manj konkurenčne.

V blog članku, kako poteka analiza ključne besede, sem prikazal, kako analiziram in iščem ključne besede na temo psihoterapija.

Ko govorim o analizi ključnih besed za ameriški trg, ta poteka veliko bolj natančno.

Par hitri nasvetov da boš lažje razumel(a):

Zdrava kmečka logika

Z zdravo kmečko logiko poglej prvo stran iskalnika in strani ki so uvrščene gor. So z vsebino spletne strani zadele bistvo? So to avtoritete na tvojem področju ali strani za katere prvič slišiš?

Že pogled na domene ti bo veliko povedal. Če pišeš o fitnesu in pri določeni ključni besedi na prvi strani vidiš domeno menshealth.com ti je takoj jasno da je konkurenca visoka. IŠČI DALJE. NE PIŠI O TEM!

Ne izberi pretežke konkurence

Konkretno pri fitnesu, če boš še tako banalno vprašanje zastavil(a) (kako delati pravilno počep, da krepiš lalalala) , boš naletel(a) na zelo konkurenčne strani na vrhu.

Preden kupiš domeno, razišči tematiko in preveri ali so kje ključne besede kjer se lahko uvrstiš na prvo stran tudi z novo nastalim blogom. Le tako boš prišel (la) do pasivnega prihodka v razumnem času.

Forumi na prvi strani so dober znak

Ko najdeš forum kot je Quora, Reddit ali kaj podobnega na prvi strani, pomeni, da je ključna beseda manj konkurenčna in imaš s kvalitetno vsebino dobre možnosti, da jo prehitiš.

Testiraj, Testiraj in ……Testiraj

Članki naj targetirajo več različnih sklopov (vej) tvoje tematike. Po 6 mesecih, ko te začne iskalnik prikazovati nekoliko bolje, boš opazil(a), kje te prikazuje bolje in kje slabše.

Ko imaš končno analizo uvrstitev končano izbereš glavne ključne besede, kjer si dobro uvrščen in greš ALL IN. Napišeš vse kar se da okoli te besede.

Sproti kje pa kje napišeš kak članek izven te “veje”, da poiščeš tisti naslednji sklop o katerem bi lahko pisal.

PRIMER:

Recimo da pišem blog o kolesarstvu.

 • en sklop bo usmerjen bolj v gorsko kolesarstvo
 • Drug sklop v cestno kolesarstvo
 • Tretji sklop v električna kolesa

Če bi pisal od samega začetka o enem sklopu in ta ne bi bil uspešen sem po 6 mesecih skoraj na začetku. Če svoj “vložek časa” razdelim in pišem o različnih sklopih, si posledično pripisujem veliko večjo možnost uspeha.

Opazaim skozi čas da sem zelo dobro uvrščen(a) pri električnih kolesih, zato večino svojih člankov posvetim njim.

Orodja so dobro a hkrati lahko zavajajo

Orodja kot so Ahrefs, Sem Rush, Moz, Ubersuggest in ostali imajo svoje prednosti in slabosti.

Pozitivno:

Z njimi lahko hitro analiziramo podobno močno oziroma novo stran kot je naša, ko jo opazimo med iskanjem ključnih besed na SERP-u zelo visoko.

Ko stran analiziraš podrobneje, lahko hitro vidiš tiste besede, katere ji prinašajo največ obiska. Ker je stran nova kakor ti, pomeni da jo lahko poskušaš z boljšim članko prehiteti.

IMEJ V MISLIH DA ORODJA TUDI ZNAJO ZAVAJATI

Orodja se velikokrat močno motijo volumnu iskanja in se zgodi da tam kjer piše 0, se lahko skriva tudi več tisoč klikov zadaj. Takšne besede oziroma “najdba” in kvalitetna vsebina ti bosta prinesla dolgoročni uspeh.

Korak 4: Kvalitetna vsebina

O vsebini ne bom veliko govorili. Usmeril te bom na moj članek: Cena blog članka za Ameriški trg, kjer sem podrobno opisal kaj dobiš za kakšen denar.

Sej veš: Malo para malo muzike

IMEJ V MISLIH:

Američan je v stanju najet Indijca za 7-10 usd ,da opravi najbolj zamudno (research) in dostavi 1000 -2000 besed dolg članek napol berljiv.

Ta članek nato vzame In ga oreng popravi oziroma prepiše z ameriškim dialektom. Za 10 in nekaj več svojega časa je dobil soliden članek ki bo skoraj v vsakem primeru boljši od našega.

Kaj je nam narediti:

 1. Na začetku poskušaj pisati sam, da se navadiš na samo oblikovanje teskta v WordPress-u In delanje research-a ter outlina pred samim pisanjem. Kvaliteta bo najverjetneje med Indijo in Ameriko. Čeprav tudi v Indiji lahko najdeš zelo kvalitetne pisce in služi le kot primer.
 2. Ko boš začel plačevati za vsebino svetujem vsaj Elite razred od iwriterja pa čeprav tudi tukaj je veliko “brezveznega nakladanja” a je kvaliteta vsaj zelo blizu tistega kar se splača objaviti.
 3. Poskušaj, ko bo mogoče preklopiti na pisce Iz Amerike. Cene bodo od 2,5 -5c po besedi. V večini se boš našel (la)okoli 3c, če se potrudiš nekoliko bolj pri samem iskanju. Sam uporabljam Upwork.
Kvalitetna vsebina

Korak 5: Bodi konstanten pri objavljanju

Biti konstanten je zelo pomembno saj boš navadil robote ki skenirajk stran, da je vsak teden pri tebi nekaj novega in se bodo pogosto vračali nazaj.

Sam sem na začetku objavljal na svoj blog 1 članek na teden. Ko sem nekoliko bolje spoznal svet Bloganja in se naučil kaj je prav in kaj je narobe, sem začel najemati pisce. Objavljanje sem povečal na 2 članka na teden.

Prvi pisci, če me že nekaj časa spremljaš, so bili poceni in obupni. Sam se tega nisem toliko zavedal, dokler se nisem bolj poglobil v konkurenco.

Danes se Počasi pripravljam da bi preklopil na 3 članke tedensko s kvaliteto, ki je po mojem mnenju odlična in vsekakor Ameriškem trgu primerna.

Če boš poleg pisanja bloga bil(a) aktiven(a) na socialnih omrežjih, ti svetujem le YouTube ali Pinterest. Edino omenjena dva, sta primerna za nas blogerji in nista izguba časa.

Koliko člankov je dovolj?

V številu člankov ni zgornje meje, a le z dobro kvalitetno vsebino ti bo uspelo.

Trenutno jih imam nekaj čez 100 na svojem blogu. Od tega jih je verjetno 30-40% iz zgodnjega obdobja slabše kvalitete in jih bom potreboval popraviti v kratkem, če bo to imelo seveda smisla.

Pravtako se moraš paziti pri večjem številu člankov na “content cannibalization” , kar v prenesenem pomenu pomeni da ciljaš z dvema zelo podobnima čkankoma na isto stvar. Bolje je da napišeš enega a kvalitetnega v zameno.

Korak 6: Dodaj Affiliate ponudnike

Vsaj nekje prve 3 mesece je po mojem mnenju nesmiselno dodajati affiliate ponudnike na svoj blog.

Biti Affiliate pomeni biti posrednik pri prodaji. Če nekdo skozi svoj blog in vsebino pride do trgovine, ki jo ti promoviraš in tam tudi kupi, dobiš ti provizijo.

Več o tem: Kaj je affiliate marketing?

Ko imaš enkrat dober obisk na stran, za katerega sk se zelo potrudil, bo affiliate zaslužek zelo lahek z ne veliko dela.

Pri največjem ponudniku Amazonu (obvladuje 45% spletne prodaje v ZDA) je potrebno doseči 3 nakupe v 180 dneh, če želiš da si uradno sprejet v njihov plačniški program. Sliši se zadosti časa a verjemi hitro mine.

Ker sem sam že sprejet v Amazon affiliate program, bi verjetno povezave dodajal že od samega začetka a za vse nove začetnike bloganja priporočam da se z Monetizacijo ne ukvarjajo vsaj do 3 Meseca.

Obiska v prvih mesecih ne bo zato je čas izgubljati na Monetizaciji nesmiselno. Usmeri svoj fokus raje na kvalitetno vsebino v kar največjem obsegu.

Amazon ni edini affiliate ponudnik, je pa navadno prvi, kjer boš na ta način nekaj zaslužil(a).

Korak 7: Dodaj oglase na stran

Tudi pri oglasih se je treba nekoliko zadržati in jih vklopiti kasneje – vsaj nekje po 6 mesecu.

Zakaj z vklopom oglasov na blogu počakati vsaj nekje prve pol leta?

 • Oglasi bodo opazno upočasnili tvojo stran kar iskalnikom ni všeč.
 • Oglasi bodo nekoliko poslabšali uporabniško izkušnjo na strani
 • Z oglasi v začetku boš mogoče zaslužil par EUR oziroma USD na mesec. Se splača?

Ko enkrat blog pridobi na obisku je seveda zelo smiselno dodati oglase.

Vsi začnemo z AdSense in je tudi pogoj da smo kasneje sprejeti v ostale premium posrednike, katere sem opisal tukaj.

Korak 8: Dodaj info produkt kot so E-Knjige in spletni tečaji

Ko je enkrat tvoj blog na vsaj nekje 30000 ogledov mesečno se splača začeti razvijati info produkt.

Bodisi bo to E-knjiga o na temo tvojega bloga bodisi tečaj, ki bo dal dodano vrednost tvojim obiskovalcem.

Z info produktom lahko svoj blog dvigneš povsem na neko novo finančno raven.

Zaključek

To so vsi glavni koraki na kratko opisani kako do pasivnega prihodka prihajam jaz. Pomembno je da razumeš, da tudi če je denar pasiven, bo na začetku potrebnega veliko truda, časovnega in najverjetneje finančnega vložka.

Ko enkrat prideš na nekaj 10000 obiskovalcev je vzdrževanje obiska lahko zelompasibnonk zahteva mogoče par ur dela na teden ne da bi pri tem manj zaslužil.

Ne nasedaj prevaram na spletu. Edino s Trdim delom boš prišel tam, kjer si želiš.