Pasivni zaslužek – Case study – Hobi Blog

blank

Kot sem že v svoji Facebook skupini Pasivno omenil, sem se odločil dokumentirati svoj prvi Case study. In sicer Blog, ki bo pisan o hobi tematiki, ki je meni ljuba.

Začetek Mojega prvega Case study bloga bomo označili na 20.11.2020

Kupil sem domeno okoli 20.11. Zelo mi je všeč, kar je prava redkost, glede na to, da je “com” končnica.

Danes res težko najti, da so všečne 🙄😁

Domeno imam zaenkrat registrirano pri Namecheap . Za začetek, dokler ne pride do omembe vrednega obiska, jo bom pustil tu. Ko zraste, jo prestavim najverjetneje na WPX ali Cloudways, kjer so hitrosti veliko boljše.

Kaj sem uspel narediti v prvih 10 dneh?

 1. Nasnel sem spletno predlogo oziroma temo. Sam uporabljam brezplačno verzijo Neve, katero še dodatno poenostavimo, da nima neposrednega “vizualneg balasta” na sebi.
 2. Nasnel sem vtičnike, ki bodo poskrbeli da je moja stran hitra.
 3. Objavil sem na Upwork “job”, da iščem pisce za moj blog.
 4. Po dveh dneh sem našel dve freelancerki, ki bosta pisali za mene. Ene stane 2c in ena 3c na besedo. Slednja je res vredna vsakega centa.
 5. Naredil sem osnovni keyword research, da sem uspel najti začetne ključne besede, ki jih lahko dam naprej, da mi napišejo članke. Nisem še uspel pripraviti večje tabele za par mesecev vnaprej.
 6. Naredil sem natančen outline za freelancerke, kako naj izgleda moj članek in vsaki dal enega, da ki napišejo.
 7. Po objavi prvega članka, sem stran overil tudi na Google search Console in povabil robotke na obisk 😉
 8. Do konca meseca (31.11.) sem uspel urediti in objaviti 3 članke v povprečju okoli 1300-1500 besed.
 9. Radedil sem tudi logotip v Canvi.

Kakšni so plani za naslednji mesec?

 • Objaviti vsaj 8 (ciljam na 10) člankov.
 • Ustvariti Pinterest Business account in začeti nanj objavljati redno
 • Pričakovanje od obiska: NIČ

Stroški November

 • Domena 10 eur (za celo leto)
 • Gostovanje Namecheap cca 3 eur (na mesec)
 • 3 članki skupaj 115 usd (če sam pišeš, tega stroška ni)
 • AAWP plugin za Amazon API – cca 35 EUR na leto ( sam imam že potrjen račun pri Amazonu in sem dosegel zahtevano število nakupov v 180 dneh) . Če pišeš na novo, tega ne boš potreboval(a) vsaj 3-4 mesece.
 • Moj čas za vse skupaj približno 10 ur dela. Če bi delal research in sam pisal članke bi potreboval neprimerno več časa

Skupaj stroški november – cca 150 EUR + 10 ure dela

Kaj je dogajalo v Decembru (mesec in pol pisanja bloga)

Pišem malo prej , ker vidim da ne bo bistvenih sprememb v naslednjih 3 dnevih in imam ravno manjšo luknjo, da sestavim članek.

December je bil poln vzponov in padcev. V privat življenju se je vse vrtelo okoli korone, kar je povzročilo zaprtje trgovin in posledično močnega povečanja spletnih naročil. Zaradi povečanega obsega dela je moja glava tavala iz iz enega konca na drugega.

Da ni stresa že tako dovolj, nas je Google nagradil z Core update-om, kjer je na srečo mojo glavno stran premaknilo navzgor.

To je prineslo nove rekorde v zaslužku in tudi moj najuspešnejši mesec do sedaj. Do tega trenutka, vse kar prejmem tudi vložim nazaj in eksponentno dvigujem “moje spletne nepremičnine”.

Case study povzetek December

Sedaj pa na naš case study, kjer se s tehničnega vidika ni veliko več dogajalo razen samega dodajanja vsebine.

Vse skupaj sem dodal 9 člankov v povprečju okoli 1250 besed. Bi mi uspelo 10 kot planirano a je moja najboljša pisateljica “dala odpoved” tik pred koncem meseca. Razlog naj bi bil smrt v družini in posledično premalo časa za pisanje.

Eno freelancerko še imam a je ta zelo omejena s količino teksta, ki “ga prenese”. Tako da mnenje čakalo Ponovno uvajanje novega pisca.

Sem ga že našel v fazi pisanja. Zgleda ok- Nič posebnega. Je pa poceni in sicer 2c na besedo. Bomo videli kako bo šlo – poročam!

Google Search Console statistika

Google ne je tudi nagradil s prvimi prikazi (impressions) in sicer 115, če se natančen. Od tega ni nič klikov in 35 ključnih besed je že indexiranih.

Če mene vprašaš je to odlično! Do 6 meseca ne pričakujem veliko in vsak nakup ali močan dvig obiska bo veliko presenečenje. Po 6 mesecu bi se moralo začeti počasi premika to navzgor.

Stroški

 • 270 usd vsebina (če sam pišeš ni stroška)
 • 5 usd gostovanje
 • 7 usd canva PRO (imam dve strani, kjer uporabljam program in zato delim strošek)

Skupaj mesec December: 282 usd

+ Cca 20 ur dela ( pri dražji pisateljici sem imel zelo malo popravljanja medtem ko pri tej cenejši nekoliko več)

Skupaj do sedaj vloženega: 432 usd

Če grem stran v tem trenutku prodat bi verjetno zaradi same vrednosti vsebine prejel nekje med 250 in 300 usd. Takoj ko bo stran prejela prvi nakup iz Amazona se bo vrednost občutno povečala. Seveda moj namen ni prodaja in jo želim zadržati kot investicijo.

Kakšni so plani za prihodnji mesec?

Objaviti vsaj 10 člankov na novem blogu (upam na kakšnega več). Bomo videli, koliko mi bo predvsem čas dopuščal Vizavi še enega bloga, priprave tečaja, vodenja Opremisidom-a, family life-a itd…

Sem pa navdušen nad rezultate, ki so boljši iz meseca v mesec, kar je dokaz da to kar delam delam pravilno.

Se slišimo konec januarja.

Januar 2021 – starost bloga približno 70 dni

Tudi Januar je bil zelo uspešen nasplošno. Moj večji blog lepo raste in podira rekorde iz meseca v mesec. Ta mesec je dosegel “slovensko minimalno plačo” medtem ko v februarju upam da se približamo 1000 usd.

Posledično velik del razpoložljivega “budgeta” gre v njegovo vsebino, ker z njim omogočam vlaganje v nov blog o katerem pišem case study.

To vseeno ne pomeni da ta manjši blog zanemarjam. Uspel sem objaviti 7 člankov v tem mesecu. Skupaj jih je 19. Vložek v vsebino za teh 7 člankov približno 220 usd.

Kaj je novega?

V tem trenutku imam 3 pisateljice. Vse iz ZDA. Uspel sem se dogovoriti da mi tesno napišejo članek za 2c po besedi in v koliko bo kvaliteta dobra gremo na 3c.

Pri eni sem takoj šel na 3c in jo uporabljam predvsem za daljše 3000 besed dolge članke, ker je kvaliteta res odlična. Bi rad izkoristil, dokler se ne naveliča. In večina se jih v parih mesecih.

Ena pisateljica je OK s kvaliteto in sva le ostala na 2,5c po besedi medtem ko ena je rabila 3 članke uvajanja in formiranja da sva prišla na meni osebno maksimalno ceno po besedi, ki jo v tem trenutku lahko plačam in to je 3c.

Kar je pozitivno, opažam da se najdenost ključnih besed povečuje (počasi) in tudi samih prikazov na spletu.Če pogledamo naprimer graf decembra opazimo naglo povišanje impresij in nato padec. Sklepam da je robot indexiral stran, postavil na določeno mesto na SERP-U in ugasnil.

blank

Če primerjamo z grafom iz januarja vidimo da je rast impresij postopna in deluje veliko bolj organsko kar sklepam da je posledica dejanskega iskanja. Bil je tudi 1 uraden klik (ne z moje strani)! 🥳

blank

Kot sem že večkrat omenil, se bo večino stvari šele začelo dogajati po 6 mesecu obstoja domene. Torej nekje Julija lahko pričakujem da te premiki morali biti že omembe vredni.

Stroški

 • 220 usd vsebina (če sam pišeš ni stroška)
 • 5 usd gostovanje
 • 7 usd canva PRO (imam dve strani, kjer uporabljam program in zato delim strošek)

Skupaj strošek januar: 232 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 664 usd

To je to zaenkrat. Pišem zelo na hitro, ker sem omejen s časom. Poleg dveh blogov namreč pripravljam tečaj ki upam da luč ugleda v kratkem.

Vsem, ki ste alergični na vejice, se oproščam😉 se bom potrudil, da ko bo konec norije, urediti članek tako kot treba. Pišem ga pa iz mobitela z vsem znanim autocorrect funkcijo, ki redno nagaja 😁

Februar 2021 – starost bloga približno 100 dni

V februarju se mi je vse vrtelo okoli piscev. Praktično vse sem naenkrat zamenjal in imel en kup uvajanja. Ene sem zamenjal zaradi slabe kvalitete, drugi so sami odšli / mogoče dobili boljšo ponudbo. Ostala je moja najboljša pisateljica, kateri sem povečal tarifo na 3,5 c na besedo in jo prosil da napiše tekom Januarja 3 glavne, 3000 besed dolge tako imenovane pillar članke. Ti članki bodo služili, da povedo Googlu kaj je bolj in kaj manj pomembno na moji strani. zelo pomembno je, da so ti zelo kvalitetno napisani.

Obisk na mojem večjem blogu zelo lepo napreduje in trenutno varira nekje okoli 23000 na mesec kar je prineslo okoli 800 usd zaslužka. Seveda vse pridno vračan nazaj v vsebino. Ubistvu zapravim več kolikor dobim.

Na Hoby Case study blogu se je zamenjalo ogromno piscev, predvsem nekoliko slabše kvalitete, zato je bilo z moje strani veliko popravljanja – predvsem formiranja besedila in prilagajanja mojemu stilu.

Kljub temu sem objavil 7 člankov in vse skupaj lepo napreduje. Skupaj je sedaj 26 člankov povprečno dolgih recimo 1200 besed.

case study hoby blog - 100 dni

Tudi Google je opazil, da sem priden in me nagradil s 4x več impresijami in kliki kot pretekli mesec. To seveda še ni nič ampak se je začelo počasi obračati tam kot mora 🙂

Stroški

 • 258 usd vsebina (če sam pišeš ni stroška)
 • 5 usd gostovanje
 • 7 usd canva PRO (imam dve strani, kjer uporabljam program in zato delim strošek)

Skupaj strošek januar: 270 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 934 usd

Kaj bi lahko naredil več?

Moja tematika je odlična za Pinterest kakor tudi Youtube. Oba sta odlična za dvigovanje avtoritete kakor tudi obiska. Trenutno mi čas ne dopušča.

Pinterest

Za Pinterest bi lahko najel “VA” oziroma Virtual asistenta, ki bi kreiral sveže pine dnevno glede na moje prispevke in jih objavljal.

To se sicer da deloma avtomatizirat in naredi vse naenkrat s pomočjo programa kot je Tailwind a Pinterest v zadnjem času zelo rad vidi tako imenovane “live pins” ki jih nagradi z več pozornosti. Takšen VA bi me najverjetneje stal par sto eur po strani kar si v tem trenutku en morem in ne želim privoščiti. Je pa to plan za večji blog v zelo bližnji prihodnosti. Bodisi da delam sam bodisi da najamem nekoga.

Kot pri vseh stvareh, je tudi tukaj pomembna konstantnost in dnevna aktivnost. Brez tega ne bo nič.

Youtube

Tukaj bi se moral sam snemati, kar bi mi vzelo veliko več časa, je pa odlično za dvigovanje kredibilnosti pisca bloga in odličen “motor” organskega obiska. Youtube je veliko manj nasičen in konkurenčen zato je lažje doseči omemebe vreden obisk in to v relativno kratkem času. Znam editirati in ni mi nerodno pred kamero, zato verjamem da bo se tudi tukaj nekaj zgodilo ko bom imel več časa 🙂

To je to zaenkrat! Se slišimo konec marca!

Marec 2021 – Starost bloga 130 dni

Mesec Marec je bil v znamenju novih projektov, ki sem si jih naložil in posledično nekoliko manj naredil na novem blogu, kar bom poskušal nadoknaditi v aprilu.
Končal sem pri 5 člankih, kar je dober članek na teden. Definitivno premalo, če želim Vse skupaj, da hitro zraste.
Je pa moj keyword research očitno odličen, ke je obisk eksponentno zrasel od prejšnjega meseca. Skoraj 1 klik na dan!

Case study blog star 130 dni

Pozitivno je tudi da sem glede na Google search Console najden kar na 150 ključnih besed v zadnjem mesecu, kar je v primerjavi s prejšnjim mesecem eksponentno več.

blank

Stroški do tukaj

 • 170 usd vsebina
 • 5 usd gostovanje
 • 7 usd canva PRO (imam dve strani, kjer uporabljam program in zato delim strošek)
  Skupaj strošek januar: 182 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 1116 usd

Kaj se je zgodilo v marcu pomembnega?

Kot zanimivost, ki sem jo tudi delil v svoji Facebook skupini Pasivno je pomemben dosežek oziroma cilk, ki sem ga dosegel. Marec je bil rekorden v smislu zaslužka in obiska na moji glavni strani in sicer 1000 eur v enem mesecu. Dal mi je veliko volje in potrditev, da to kar delam, je očitno pravilna pot.

Kaj bi še lahko storil pa nisem?

 • Pinterest – sicer sem naredi account a zaenkrta nič naredil
 • YouTube – bi bil zelo zanimiv za mojo nišo. Tudi tukaj nisem nič naredil.
 • Premalo vsebine objavljene. Ciljam na vsaj 8 člankov na mesec, kar mi zaradi trenutnih obveznosti ne uspeva.

April 2021 – Starost bloga 5 mesecev

April je bil odličen mesec Zelo delaven. Na Case study blogu sem poleg 6 člankov tudi zamenjal temo bloga in sicer preklopil na Generate press, ki velja za eno najhitrejši spletnih predlog ta hip.

Nisem preklopil samo zaradi hitrosti, ker moja predhodna tema Neve je tudi zelo hitra. Predvsem so me je prepričali tako imenovani Generate blocks, kjer skupaj z Gutenbergom lahko ustvarim vizualno zelo lepe blog kategorije v prihodnosti, ki bodo tudi hitre.

Prej in še sedaj to počno z elementor-jem ali katerim podobnim “Page builderjem”, ki močjo vpliva na samo hitrost strani.

Obisk je zrasel eksponentno in ga je približno 5x več kot mesec prej. Glej sliko spodaj

blank

Pravtako če pogledam vidnost ključnih besed v zadnjem mesecu, je teh 500 za razliko od prejšnjega meseca kjer jih je bilo samo 150.

Od teh 120 ljudi ni še nič zaslužka, se pa vse skupaj odlično razvija. In celoten smisel tega case study primera je, da vam pokažem, da nič ni čez noč in da je za vse potreben čas. Od 0-100 eur bom porabil toliko časa najverjetneje kot potem od 100 do 1000.

Stroški do tukaj

 • 195 usd vsebina
 • 5 usd gostovanje
 • 7 usd canva PRO (imam dve strani, kjer uporabljam program in zato delim strošek)
  Skupaj strošek januar: 207 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 1323 usd

Rad bi prestavil v višji prestavo pa ne najdem časa. Trenutno je vsekakor moja prioriteta večji Blog, kjer je bilo objavljenih 13 člankov v tem mesecu in seveda tečaj, kjer je stran v izdelavi I. Bo upam da maja šla že skozi vsa testiranja. Sem pa vsekakor zadovoljen z napredkom.

Maj 2021 – Starost bloga 6 mesecev

Evo moj Case study blog je dopolnil 6 mesev in stvari res lepo napredujejo. Kot sem pričakoval je začel blog v 6 mesecu ekponentno rasti saj se je nabralo kar nekaj člankov in ključnih besed ki počasi lezejo proti vrhu Googla.

Napisal sem 5 člankov, kar je definitivno premalo a me čas in pisanje kar 3 blogov močno ovira. če bi to bil moj glavni vir zaslužka in ne bi imel redne službe bi seveda objavljav vsaj 2x VEČ.

blank

Pravtako ko pogledam GSC za zadnjih 28 dni prikazuje 1000 ključnih besed kar je maksimalen prikaz. V realnosti jih je več a bo vedno prikazoval najboljših 1000 besed.

V zadnjem mesecu sem zbral 328 klikov in 14000 prikazov kar je 3x VEČ kot mesec prej.

blank

Imel sem tudi 5 klikov na Amazon vendar še brez nakupa. Oglasov zaenkrat še nimam gor, je pa ODLIČNA novica za vse bodoče blogerje. Ezoic je spustil merilo in sprejema po novem tudi strani brez oziroma zelo malo obiska.

Stroški do tukaj

 • 253 usd vsebina
 • 7 usd canva PRO
  Skupaj strošek januar: 260 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 1583 usd

Iskreno – ta stran bi veliko hitreje rastla, če bi se samo z njo ukvarjal ter dodal Youtube in Pinterest zraven. Zaenkrat nimam časa, je pa želja da se tudi to uresniči.

Junij 2021 – 7 mesecev – prvi Amazon zaslužek!

Evo, pa sem ga dočakal!!! Prvi affiliate zaslužek mesecu juniju. Potreboval sem 7 mesecev in nekaj več kot 40 člankov. Skozi mesec so se zgodili kar trije ločeni nakupi kar pomeni, da v kolikor bi bil nov uporabnik Amazon Affiliate programq, bi v tem mesecu uspešno opravil preizkus.

blank

Obisk je močno poskočil in po Google analiticsu presegel 1000 uporabnikov v enem mesecu, kar je kar 165% Več ko mesec prej.

blank

Naraščanje obiska pričakujem po izkušnjah mogoče še kakšen mesec ali dva, preden se bo prvič umirilo.

Zaradi ostalih blogov, svetovanja podjetjem in dviga lastnega tečaja imam vse manj časa, zato sem tudi pripravljen plačati nekoliko več za vsebino, da mi je ne bi bilo potrebno dodatno urejati.

Z zadnjimi pisci preko Upworka nisem imel ravno veliko sreče. Konec tega meseca sem zaključil pogodbo še z zadnjo, ki sem jo imel. Vzela mi je enostavno preveč mojega časa, ki sem ga moral porabiti za naknadno editiranje vsebine. Predvsem odstranjevanje nepomembne vsebine in oblikovanje teksta, ki bo bolj topel za bralca in prijazen za oči.

Stroški v mesecu juniju za omenjen blog

 • 245 usd vsebina (6 člankov cca 8000 besed)
 • 7 usd canva PRO
  Skupaj strošek januar: 232 usd

Skupaj stroški do tega trenutka: 1835 usd

Čeprav deluje vse skupaj zelo poceni, je ko štejem koliko ur dodatno sem porabil, na koncu bilo predrago. Na koncu je moj čas največ vreden.

Pravtako sama kvaliteta vsebine je OK in vsekakor boljša kot večina moje konkurence, a si vseeno želim stopničko višje, zato sem se V mescu Juliju odločil preizkusiti agencijo s katero imam odlične izkušnje pri enem od mojih blogov.

Tam smo naročili 150000 besed zelo nišne lahko rečem napol strokovne vsebine in kar dobim je res brez pripomb. Računajo 4,5 centa po besedi, ni pa potrebno skoraj nič popravljati vsebine naknadno in je praktično pripravljena za objavo. 4,5 centa je še vedno ceneje od nekateri konkurenčnih premium agencij, ki ponujajo podobne storitve. Le te cene dvigujejo na nekje 7-8 centov.

Naročil sem 6 člankov v skupni dolžini 11000 besed. Torej strošek bo nekoliko višji (495 usd) a pričakujem nadstandardno kvaliteto.

Na ta case study blog še vedno objavljam z rezervo, ker mi enostavno primanjkuje časa. Če bi to bil moj primarni blog, verjamem da bi lahko objavil 2x toliko vsebine in bi sama rast bila še toliko hitrejša. V vsakem primeru sem s samo rastjo zelo zadovoljen in si samo lahko želim, da se bo v tem ritmu nadaljevalo.

Si pišemo 😊