Kako izdelati WordPress Blog? Hitra Tema in Osnovni Vtičniki

blank

WordPress blog, ki ga bomo mi izdelali, je za potrebe bloganja na Ameriškem tržišču (content site) Poudarek bo na kvalitetno vsebini in ne na lepoti, ki je sekundarnega pomena.

Torej kako izdelati takšen WordPress Blog?

 1. Izbrati moramo gostovanje
 2. Nasneti WordPress in urediti https zaščito
 3. Nasneti temo oziroma spletno predlogo
 4. Urediti Dizajn
 5. Nasneti le nujne vtičnike

Korak 1 : Izbrati moramo gostovanje in domeno za naš WordPress Blog

Na začetku je naša stran majhna in nima veliko obiska. Pravtako smo finančno omejeni in ni potrebe po dražjih in hitrih gostovanjih.

Res pa je, da obstajajo že zelo ugodna in hitra gostovanja v oblaku (CDN). Če najdete CDN, ki je v okviru vaših finančnih zmožnosti, ga seveda priporočam.

Google vas bo testiral in to kar nekje 6 mesecev preden se bo karkoli začelo dogajati. Iz tega razloga, vam Na začetku hiter server veliko Ne pomeni.

Pomembno pa je, da je lokacija serverja USA. Na ta način bodo informacije do vaših bralcev v Ameriki Potovale veliko hitreje kot če bi bil server pri nas.

Svetujem bodies Bluehost bodisi Namecheap. Oba sta zanesljiva In poceni. Pri obeh v trenutku pisanja tega bloga prejmete tudi domeno gratis za prvo leto, če sklenete z njimi gostovanje.

Sam imam raje domeno na drugi lokaciji ( v moje primeru domenca). V kolikor se zgodi, da zamenjam gostovanje v prihodnosti, je veliko lažje usmeriti DNS strežnike na domeni na drug Hosting kot pa preseliti hosting skupaj z domeno na drugo lokacijo.

DNS strežniki pri domeni - Kako izdelati WordPress Blog?
DNS strežniki pri Domenci

Ko kupimo domeno in gostovanje, moramo v nastavitvah domene vpisati DNS strežnike gostovanja. S tem bomo povezali domeno z gostovanjem in omogočili strani da deluje.

PRIMER: Recimo da odpiramo trgovino. Vzamite gostovanje kot prostor, ki ga najamemo za trgovino medtem ko domena je naš brand. Če nam v tistem prostoru ne laufa več dobro, ga zamenjamo. Se preselimo v drugo trgovino.

Ko izberete paket gostovanja, preverite koliko strani lahko gor gostujete. Navadno je to lahko večje število. Več o gostovanju preverite v mojem članku: Katero gostovanje naj izberem za svoj Blog.

Korak 2: Instalacija WordPress okolja in HTTPS zaščite

Ko boste plačali gostovanje in domeno, boste prejeli Mail z dostopom do Cpanel-a. Sam nisem niti približno tehnično podkovan in znam urediti 3 ključne stvari:

Https zaščito : to morate imeti. Je “ranking factor” in brez tega boste slabše uvrščeni. Pri Nemecheepu je to zelo avtomatiziraano. Klikneš na zavihek Namecheap SSL in te vodi vse do konca. Če se zatakne, pritisneš na support in pomagajo.

Https zaščita spletne strani

Mail v sklopu domene : načeloma ga pri blogu vsaj na začetku ne rabiš, ker si ne želiš na leči slama skozi obrazec za kontakt. Je pa vseeno uporabna stvar in ga boš verjetno rabil ko blog malo zraste in začneš delat tako imenovan “link outreach”. Še posebej če si v zelo konkurenčni niši, je iskanje povratnih povezav ključnega pomena.

blank

WordPress okolje: Ko na nasnamemo SSL, smo pripravljeni da nasnet tudi WordPress.

Cpanel - Kako izdelati WordPress Blog?

Da ne pretiravam s Tekstom vam bo tale gospodič vse lepo povedal. Pluginov na začetku ne dodatno nič nasnet. Že ti kar so gor, so napačni. O tem drugič.

Korak 3 : Potrebujemo hitro Temo oziroma spletno predlogo za naš WordPress blog

Hitra Tema oziroma spletna predloga brez “balasta” je zelo pomemben del našega bloga. Sam uporabljam Neve.

Jih je pa še kar nekaj zelo popularnih v svetu bloganja kot naprimer Astra, Generate Press, Acabado

Kako naložimo temo v WordPress stran?

Postopek je zelo enostaven. Sledite naslednjim korakom do uspešne instalacije vaše spletne predloge:

1. Klikni na zavihek Videz in nato teme

Kako nasneti temo na WordPress blog

2. Klikni Add new in poišči Temo ki ti ustreza

Kliknemo zavihek Add new in poiščemo želeno temo v iskalniku. Vse teme tukaj so brezplačne. Nekatere imajo kasneje opcijo dokupa Premium verzija a že Free verzija bo več kot zadosti na začetku.

blank

3. Aktiviraj temo

Aktiviraj temo, ko se nasname in jo prilagodi tvojemu okusu. Če ti videt ne odgovarja jo enostavno izbriši in najdi novo.

4. V koliko temo najdeš zunaj WordPress okolja jo moraš naložiti.

Zna se zgoditi, da temo ali vtičnik kupiš kje zunaj WordPress oziroma nasnameš brezplačno iz proizvajalčeve strani. V tem primeru ga moraš naložiti v obliki zip datoteke. Gumb naloži temo se nahaja na istem mestu kot iskanje tako da ga ne moreš zgrešiti.

blank

Korak 4: Dizajn

Če govorimo o blogu, katerega hočemo čim višje uvrstiti na iskalniku, ne sme biti nafilan z “lepotnimi” vtičniki, ker ga bodo upočasnil.

Dizajn kot sme že večkrat omenil. Je sekundarnega pomena za naš WordPress Blog ki bo fokus iran na kvalitetno vsebini in hitrost.

Vse kar boste v prvi fazi naredili od dizajna je logotip. In favicon icon (tisto malo ikonco ki jo pokaže direktno na SERP-u) ob tvoje. Naslovu članka.

Ne potrebujete obvladati photoshop niti plačevati koga, da vam naredi logotip. Zato imamo Canvo 🙂

Jst jo OBOŽUJEM in imam Premium subscription (cca 10 eur na mesec) , da lahko še njihove slike uporabljam. Canva vam bo koristila za ogromno stvari in že Free verzija ponuja OGROMNO.

Canva odličen program za obdelavo slik in izdelavo grafik za tvoj WordPress blog

Koliko stane da ti nekdo nasname osnovno različico WordPress bloga?

Če se ti še vedno zdi vse to skupaj preveč imam plan B, ki stane a ne preveč. Imenuje se Fiver. Kolikor sem na hitro pogledal vzamejo, če jim daš dostop do gostovanja, za instalacijo WordPress in teme cca 25 usd.

Fiver je platforma kjer najdeš kakršno koli tehnično uslugo v različnih cenovnih razponih.

Sam imam srečo da je moj dober prijatelj zelo dobro tehnično podkovan in ga večkrat prosim za uslugo. Res pa je da mu nočem težit velikokrat in se za vse manj#e težave, Google error je, itd… Obrnem direktno na Fiver.

Korak 5: Osnovni Vtičniki, ki jih potrebujemo za naš blog na začeteku

Pri vtičniki velja pravilo manj je več. Ne samo da bo stran hitrejša, tudi manj nevarnosti bo, da bo nekdo skozi ne posodobljen vtičnik vlomil v stran in naredil kaj hudega.

 1. Yoast ali Rankmath – yoast in Rankmath sta seo vtičnika, ki ti bosta zelo pomagala na začetku, ko še niti NA TI s spletno optimizacijo. Sam uporabljam Yoast medtem ko Rankmath hitro dobiva na popularnosti.
 2. Head, Footer and Post Injections – Sam nisem dobro tehni podkovan, zato mi ta vtičnik pride zelo prav. Ko rabim prilepi naprimer Google analitics kodo ali kakšne druge reči, s pomočjo njega to uredim zelo hitro.
 3. ManageWP – Worker – dodaten backup strani – ziher je ziher. Čeprav ti bo hosting delal dnevne ali tedenske backup-e mu jst še vedno ne verjemam 100%. Iz tega razloga imam račun na manage wp in plačujem 2usd mesečno da mi dela dnevni backup. Če opazim da se je karkoli zgodilo lahko stran enostavno zavrtim nazaj na datum kjer je bilo vse še ok.
 4. WP Fastest Cache ali Wp rocket – Za vsako ko pridemo na stran se v ozadju morajo prvo zgoditi določeni procesi, preden se stran odpre. Da se ti procesi ne bi znova in znova iz nič zaganjali in upočasnjevali nalaganje strani, se lahko pred naloženi shranijo. Na ta način, ko uporabnik klikne na tvoj URL, se bo ta hitreje odprl. Wp fastest cache je free verzija. Obstaja še premium.
 5. Shortpixel – obvezno potrebujete vtičnik ki bo kompresiral slike. Sam sem poizkusil dva in daleč bolje se je odrezal Shortpixel. Free plan ima mislim da 100 kreditov gratis. Potem pa stane 10 usd 10000 kreditov kar boste kurili celo leto. Stran bo zaradi manjših velikosti sljk a na videz enakih veliko hitrejša. Preberite tudi min članek: Najboljši WordPress Vtičnik za zmanjšanje slik
 6. Resize Image After Upload – dodaten plugin k Shortpixlu, ki vam vsako sliko, ki je naložite na stran že ob uploadu avtomatsko zmanjša.

To je to zaenkrat. Ko vse vtičnike nasnamete si pripravljen za pisanje!

Ko napišete prve članke, je potrebno stran overiti pri Google Search Console-u. Preberi moj članek : Vodič po Google Search Console in ti bo veliko lažje.