Kaj je affiliate marketing in kako začeti danes?

blank

Affiliate marketing oziroma partnersko trženje je odličen način kako lahko mi blogerji pridemo do pasivnega zaslužka s pomočjo visokih uvrstitev na iskalniku.

Kaj je sploh Affiliate marketing?

Affiliate marketing je promoviranje izdelka določenega proizvajalca ali trgovine, pri katerem boš ti kot lastnik(ca) bloga od vsakega prodanega izdelka zaslužil(a) provizijo. Pred tem je navadno sklenjen dogovor med tabo lastnikom bloga in ponudnikom affiliate storitve.

Da prideš sploh do prvih 100 eur affiliate zaslužka, je potrebno kar nekaj trdega dela predhodno.

Spremljaj moj Case study, kjer dokumentiram razvoj pisanja bloga za Ameriško tržišče z namenom pasivnega prihodka.

Kako do affiliate pasivnega zaslužka?

Da bi lahko zaslužil(a) preko Affiliate-a oziroma partnerskega trženja, moraš imeti blog, na katerem boš redno pisal(a) vsebino.

Kaj je affiliate marketing in kako začeti?
Napisal sem kratek vodič - Kako izdelati WordPress blog , ki ti bo pomagal pri osnovni instalaciji.

Če je to tvoj prvi Affiliate, ti svetujem, da se ne vržeš v preveč konkurenčne tematike, kot so Health and Fitness, Travel, Finance, Itd…..

3 razlogi Zakaj Ne?

 • Zaradi višje konkurence, je potrebnega veliko več časa, da se prebiješ do vrha. Če pri normalni konkurenci traja 6 mesecev, da si sploh najden(a), boš tukaj porabil(a) vsaj eno leto.
 • Konkurenčne tematike zahtevajo zajeten “Link building” budget. Tudi 5 mestne številke mesečno. Ker boš kupoval(a) povratne povezave, si v nevarnosti kazni ob naslednji algoritem posodobitvi. Po drugi strani, če ne boš kupoval(a) povezave, boš zelo težko prilezel(la) do vrha iskalnika.
 • Vsebina mora biti zelo kvalitetna in posledično takšni pisci ,so veliko dražji.

Zakaj naj izberem blog tematiko ki je manj konkurenčna?

 • Pri Manj konkurenčnih tematikah je možno pridet na vrh tudi brez Link buildinga na prvo stran iskalnika.
 • veliko več je lažjih ključnih besed, o kateri lahko na začetku pišemo svojo vsebino.
 • Prihodki so navadno nekoliko nižji, a lahko s pravo analizo ključne besede in izbiro tematike, dosežeš hitreje odličen obisk in posledično zaslužek.
 • Ker ne kupuješ linkov, si veliko bolj varen na raznorazne Google posodobitve algoritmov.

Skratka pri prvem affiliate blogu se drži pregovora “less is more”.

Blog naj bo pisan za Ameriško tržišče

Kupna moč ZDA izjemno visoka in cene na klik oglaševalcev dosegajo rekordne vrednosti. Posledično mi blogerji lahko služimo več! Veliko več kot pri nas!

Veliko bolj podrobno si lahko prebereš v mojem članku: Zakaj pisati blog v Angleškem jeziku?

Ne samo, da so cene klikov naših oglasov višje, tudi affiliate ponudnikov je bistveno več kot pri nas. Posledično boš hitreje prišel(la) do omembe vrednega zaslužka.

Za vse tiste, ki želite z blogom ostati v Evropi (Anglija, Nemčija,itd…), priporočam zelo velik affiliate program Awin. Uspel je prepričati številna znana podjetja, da se jim pridružijo, kot je naprimer Etsy.

Affiliate marketing, se ne vrti samo okoli Amazona

Največji ponudniki affiliate storitev Amazon zadnje čase dokaj strmo znižuje svoje provizije in tako posledično mi blogerji veliko manj zaslužimo s promoviranjem njegovih izdlekov.

MORAM VSEENO POUDARITI: Promovirati Amazon se še vedno ta hip zelo splača, saj so konverzije, ki jih boš dosegel bistveno višje od konkurence. Te se vrtijo okoli 10% in se jim večina ostalih ponudnikov niti približno ne more približati.

Obstajajo pa tudi zelo dobre affiliate ponudbe zunaj Amazona. Ponudniki kot so naprimer shareasale.com , CJ in prej omenjeni Awin nam lahko pri tem zelo pomagajo.

Shareasale naprimer je affiliate posrednik številnih znanih podjetij. Ta ne želijo sama opravljati svoj affiliate marketing, zato ga prepustijo platformi, da išče nas blogerje, ki imamo interes pisati o teh produktih.

Best type blog vsebina naj vsebuje to….

Ko napišeš vsebino, ki se glasi nekako takole: “10 najboljših gorskih koles” naj bo tvoj članek napisan nekako v tem zaporedju:

 1. Začneš z uvodom , kjer na kratko opišeš o čem boš pisal
 2. Za vse tiste “ki se jim mudi” izpostaviš takoj na začetku katero kolo je “Best overall” in katero je “Best on budget”. Veliko bralcev namreč odpade / zapusti stran na samem začetku in je dobro, da jih poskušaš vsaj nekaj hitro ujeti.
 3. Takoj za izpostavljenimi izdelki naredi tabelo z vsemi desetimi izdelki, kjer jih lahko bralec na hitro preleti in vidi osnovne razlike.
 4. Šele nato greš na vsak posamezen izdelek, ki ga podrobneje opišeš.
 5. Nekateri na koncu dodajo odgovore na pogosto zastavljena vprašanja in tako poskušajo dodatno povečati možno uvrstitev na tiste manj konkurenčne besede.

Affiliate Blog vsebina takšne oblike je navadno dolga med 2500 in 3500 besed. Navadno je tukaj konkurenca nekoliko višja, zato je izrednega pomena, da narediš kvalitetno analizo ključnih besed.

Drugače se lahko zgodi, da boš zaman porabil(a) veliko svojega časa in posledično denarja, ker ne boš prilezel (la) do prvi strani.

Tvoj blog naj vsebuje 80% informativnih in 20% affiliate člankov

Čeprav govorimo o affiliate marketingu, ta tip blog člankov ne sme prevladovati na strani. Tipična affiliate vsebina so “Best type” in ti v koliko prevladujejo, vplivajo na kvaliteto celotnega bloga.

Affiliate članke nameni tistim najpomembnejšim buying intent ključnim besedam glede na tvojo tematiko. Vse okoli njih, boš gradil in povezoval s članki informativne narave.

Z informativnimk “Long tail” ključnimi besedami boš tudi najhitreje prilezel(la) na vrh. Za sabo boš posledično potegnil(a) vse affiliate članke, ki se bodo postopoma začeli uvrščati bolje zaradi vse support vsebine.

Informacijskih blog članki pravtako privabljajo povratne povezave, medtem ko pri affiliate vsebini, jih je zelo težko oziroma nemogoče pridobiti po legalni “organski” poti.

Kako se izvrši izplačilo affiliate prihodka?

Večina, oziroma vsa izplačila affiliate posrednikov s katerimi sam sodelujem, se izplačujejo direktno na TRR.

Kako se izvrši izplačilo affiliate prihodka?

Amazon, ki je najbolj znan in največji posrednik, izplačuje v skoraj 2 mesečnem razmiku. To pomeni da provizijo za oktober plača konec decembra.

Najbolj vroče, zanimive in konkurenčne so affiliate ponudbe “recurring” tipa, kjer dobivate določen procent mesečno vse dokler je stranka ki jo pošljete pripravljena plačevati najemnino bodisi programa, gostovanja, itd….

Zelo znan med njimi je Clickfunnels, kjer svoji affiliate vojski promotorjev plača za vsako stranko ki jo posredujejo 40 dolarjev dokler ostane plačnik njihovega 100 dolarjev / mesec ovrednotenega programa. Zdaj si pa zamislih da imaš 100 aktivnih strank, ki si jih posredovali….

Kje nastane problem?

Ko dejansko sami potrebujemo produkt ali storitev In začnemo iskati skozi review članke, komu naj verjamemo?

Je najboljših 10 koles, res najboljših? Ali je pač prvih 10 ki jih je uspel bloger najti pri določenem posredniku, ki najbolje plača?

Enako velja pri programih, ki jih mesečno plačujemo

Kamorkoli pogledate – Najboljši program za izdelavo prodajnih lijakov, ki ga morate imeti je Clickfunnels. Pa je res?

Obstaja veliko cenejših, enako kompleksnih in bolj optimiziranih rešitev. Na koncu moč influencerjev velikokrat premaga zdravo kmečko logiko.

Menim, da Na dolgi rok bodo zmagali tisti affiliate ponudniki, ki bodo testirali vse produkte, o katerih pišejo. Bralcu sigurno Ogromno pomeni, ko vidi domače fotke produktov, ki so slikane ob dejanskem testiranju.

Ali sam to delam? Ne. Ali si želim? Seveda.

Z rastjo zaslužka na mojem blogu, se bo tudi sama kvaliteta mojih opisov na blogu bisteno povečala.

Ti je vse skupaj všeč? Mogoče te bo tudi zanimal tudi ta članek: Kako do pasivnega prihodka s pomočjo bloga?